sobota, 4 lipca 2015

Cukiniowe łódeczki



Propozycja na szybki obiad, który nie tylko łatwo zrobić, ale też wyśmienicie smakuje. Cukinia, to jedno z moich ulubionych warzyw. Pojawia się w mojej kuchni najczęściej wiosną i latem. Jest warzywem, z którego można zrobić wiele wyśmienitych dań. Co najważniejsze, jest delikatna w smaku i bardzo zdrowa. Postanowiłam zrobić z niej łódeczki nadziewane indykiem, słodką marchewką z dodatkiem szpinaku i kruszoną fetą - na ostro.



SKŁADNIKI:
1 średnia cukinia
300 g piersi z indyka
2 średnie marchewki
garść świeżego szpinaku
50 g fety
sól, pieprz czarny, majeranek, papryka chilli, olej, mały ząbek czosnku, natka pietruszki



1. Mięso pokroić na drobną kosteczkę, przyprawić solą, pieprzem, papryką, majerankiem, dodać zgnieciony ząbek czosnku i 3 łyżki oleju. Wszystko wymieszać, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki
2. Cukinię umyć przekroić na pół i potem jeszcze raz na pół wzdłuż, wydrążyć łyżką pestki. Posolić i posypać pieprzem.
3. Na rozgrzanej patelni podsmażamy mięso i dodajemy pokrojoną w cienkie plasterki marchew. Dodajemy 150 ml wody i dusimy pod przykryciem, aż zmięknie marchewka. Następnie dodajemy pokrojoną natkę pietruszki (ilość wedle uznania).
4. Wypełniamy farszem łódeczki z cukinii posypujemy posiekanym szpinakiem i pokruszoną fetą. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim nadzianą cukinię. Piec przez 30 min. w 160 st. C. aż cukinią będzie miękka.
JEŚLI NA PATELNI ZOSTAŁO TROSZKĘ WYWARU, MOŻEMY POD KONIEC PIECZENIA POLAĆ NIM CUKINIE - BĘDZIE BARDZIEJ SOCZYSTA.











4 komentarze:

  1. Sama lubię takie cukinie z różnymi farszami, dlatego chętnie podglądam nadzienia u innych, to podoba mi się bardzo ze względu na szpinak i fetę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że się podoba :) Zapraszam do wypróbowania przepisu i posmakowania :) Pozdrawiam

      Usuń

Skoro tu jesteś, to niezmiernie mi miło. Jeśli masz chęć wyrazić opinię, śmiało - skomentuj i zostaw po sobie ślad.
Pozdrawiam !